Frivillighed

Hvad gemmer sig i begrebet frivillighed? Hvad får en gruppe mennesker til at møde op, ikke bare en gang i ugen til undervisning, men på alle tidspunkter af døgnet i op til mange timer hvis alarmen lyder? Hvad får folk til at smide hvad de har i hænderne for gå ind hvor alle andre løber ud? Og hvorfor i alverden gør man det uden at få en krone for det? Disse spørgsmål støder vi ikke så sjældent på blandt venner og kollegaer når vi er på vores almindelige arbejde, eller sidder til en fest eller sammenkomst.

Forestil dig at du sidder og hygger med familien. Pludselig lyder alarmen og straks springer du op fra din stol ligesom 15 andre frivillige gør det fra 15 forskellige stole, 15 forskellige steder i kommunen. Du løber ud til bilen der næsten pr. automatik finder vej til beredskabsgården. 2 minutter efter ankomst er du omklædt og sidder i sprøjten, klar til afgang! I rykker ud – det er en kørsel 1, dvs. udrykning med horn og lygter. I kommer frem, en gård står i lys lue. Det daglige beredskab er der med alle mand, men der er behov for flere folk og mere udstyr. Du får et røgdykkerapparat på ryggen og sammen med din makker går du ind i den brændende bygning for at redde dyr ud fra branden og i øvrigt gøre hvad I kan for at undgå ilden breder sig til resten af gården.

Indbegrebet af frivillighed møder du i vores motto som står øverst på alle siderne: Engagement, Frivillighed, Forskel, Samfund.

  • Engagement: Uden det fornødne engagement kan du ikke levere det stykke arbejde du gerne vil, og som andre forventer af dig. Du er din makkers sikkerhed, og han er din. Uden engagement vil I ikke kunne passe på hinanden eller hjælpe andre i nød.
  • Frivillighed: Lysten til at hjælpe andre kun for at hjælpe dem. Lysten til at gøre en indsats uden at forvente noget igen. Måske får du tak, måske ikke. Men du ved du har gjort dit bedste for at hjælpe andre, og du har det godt med det.
  • Forskel: Du ønsker at gøre en forskel. Om det er en forskel for en enkelt person der er faldet og kommet til skade, eller om det er en forskel for 30 nødstedte familier der ikke har noget sted at sove fordi snestormen forhindrer dem i at komme hjem – det er ligegyldigt. Du gør en forskel.
  • Samfund: Du er en del af samfundet og ønsker at bidrage til det ved at styrke det og tage del i dets velbefindende. Du tager dig af de svage i samfundet, men hjælper også de stærke når de har brug for det. Du ved at der til gengæld altid vil være nogen for dig når du har brug for det.

Så simpelt kan det siges, og for de der stadig ikke har set idéen er der kun tilbage at sige: Prøv det! Det er stærkt vanedannende. Ord som fællesskabsfølelse, samfundsnytte og arbejdsglæde vil få helt ny betydning – for altid!